Здравейте и добре дошли в страницата с безплатни Бизнес съвети на Интегрита!

Ако сте доволни от прочетеното по-долу, попълнете формата за връзка накрая за да получите и безплатна половинчасова сесия за консултации по телефона или skype, в която да разгледаме конкретното практическо приложение на тези съвети във Вашата фирма. Можете също така да посетите сайта ни www.integrita.bg за повече информация за нас, както и да ни пишете на office@integrita.bg.

И така, ето нашите съвети за справяне с проблемите при разрастващ се бизнес:

Съвет №1

Най-честият проблем при разрастващ се бизнес за собственика е липсата на доверие към подчинените. Ако в този момент си мислите „Това е, защото никой друг не познава бизнеса ми като мен и никой не може да прави нещата така, както аз”, то Вие разсъждавате така, както над 90% от останалите собственици на успешен бизнес в България. Това важи за поне 5 неща, които само Вие можете да правите на 100%. И не казваме, че не сте прави. А дали има някой, който може да прави едно нещо на 50% като Вас? А друг да върши друго на 70% като Вас? Какво би станало ако те ги вършеха на 90%? Това би било много добре, дори да не е 100%.

Първото ни предложение към Вас е да идентифицирате тези хора с потенциал и да се опитате да ги развиете така, че да запълните липсващите проценти у тях. Ако направите това за 5 човека, ще си освободите време и мисъл от 5 задачи, което можете да използвате много по-успешно – било то в развитието на бизнеса, подобряване на работата, почивки или каквото друго пожелаете!

Съвет №2

Вторият най-често срещан проблем на разрастващият се бизнес, е липсата на възможност за пълен контрол. В движение сте добавяли хора, с качества и експертиза, които са Ви трябвали в определения момент. Но с увеличаването на оборотите и броя на хората, които работят за Вас, застрашително е намаляла възможността Ви да контролирате работата на всеки, а да не говорим, че вече имате дейности, които не разбирате напълно. Дали наистина трябва да се инвестира в това ново съоръжение, за което главният инженер настоява или какво точно означават тези термини, които използва ИТ мениджърът?

На база опитът ни и наблюденията върху редица компании в растеж, които са преминали през същите проблеми, Ви предлагаме своя втори съвет: Приемете, че няма как да имате пълен контрол върху бизнеса си! За да продължите да бъдете успешни и да растете, ще се наложи да делигирате част от работата и задълженията си, включително и контрола върху отделни функции, на други хора във фирмата си. За да бъде по-лесно за Вас, запазете си решаващия глас в критичните точки на процесите. Дали това ще бъде при избора на доставчици или при определянето на цените или в някой друг момент – зависи от спецификата на Вашия бизнес и се определя индивидуално.

Съвет №3

Проблеми с кеша е третият по ред проблем, с който растящите компании се сблъскват. В баланса всичко изглежда перфектно, Вие печелите добре, но паричните потоци не са на разположение в точно този момент, в който Ви трябват. Ако сте като другите бизнесмени в групата на отличниците, това Ви е причинило не една безсънна нощ и често дори заплашва здравето Ви. Принуждавате се да набавяте кеш на висока цена, което в последствие изяжда печалбите Ви.

Тук идва третото предложение: Това, което Ви е необходимо, е план за управление на паричните потоци. Голямата част от компаниите не стигат по-далеч от бизнес план (или в началото, или поискан от някоя банка) и поддържането на счетоводния баланс. А това, от което бихте имали най-голяма практическа полза, е добре обмисленият и детайлно подготвен план на паричните потоци. Така ще избегнете инфарктните ситуации, в които липсата на кеш е критична за Вас и ще можете спокойно да се фокусирате върху важните бизнес решения.

 

Надяваме се, че предложенията ни ще Ви помогнат да ръководите своя бизнес още по-успешно! В допълнение Ви предлагаме и една напълно безплатна половинчасова сесия за консултации по телефона или skype, в която да разгледаме конкретното практическо приложение на тези съвети във Вашата фирма. За да запазите час за индивидуална безплатна сесия, моля попълнете формата по-долу с няколко въпроса за бизнеса Ви и това, което искате да получите като резултат. На база на тази информация ще направим кратко проучване, за да сме по-конструктивни и полезени и в рамките на 3 работни дни ще се свържeм с Вас за организиране на сесията.

 

Моля, попълнете формата по-долу. Полетата, маркирани със * са задължителни.